KONST 2 PRESENTERAR

konstaktuellt

VAD ÄR BRA ABSTRAKT KONST?

6.6.2017

 

När du som oerfaren konstbetraktare tittar på ett abstrakt konstverk, tänker du kanske att jag skulle kunna måla det konstverket själv? Om du undrar hur någonting så enkelt kan anses vara ett mästerverk så är du inte ensam.

 

Abstrakt konst som vi känner den idag uppstod i slutet av 1800-talet, under en period som kännetecknas av en stor samling konst som skapats med syftet att visualisera personliga anekdoter på duk. En tidig pionjär var Wassily Kandinsky som idag säljer för mångmiljonbelopp.

 

Alla de större konströrelserna som uppstod under de två första årtiondena av 1900-talet, så som expressionism, kubism och futurism, betonade på ett eller annat sätt skillnaden mellan konst och en naturlig skildring av ett figurativt motiv. Sedan dess har abstrakt konst vuxit och är idag den mest populära konstgenren (med en uppsjö av olika underkategorier) tack vare stora namn som Picasso, Mondrian, Rothko, Kooning, Matisse och Pollock. Abstrakt konst omsätter även enorma summor pengar. Senast den första mars i år sålde Sothebys ett abstrakt verk utav Kandinsky för hela 16,2 miljoner svenska kronor.

Abstrakt konst är på växande frammarsch och har hittat sin plats hos såväl en mainstream publik som i finrummet. Att fastställa kvaliteten i ett abstrakt verk kan dock vara en aning problematiskt. Det råder ingen tvekan om att de etablerade konstnärerna inom denna gener har en välutvecklad känsla för komposition, färg och form. Det finns dock kritiker som ifrågasätter såväl hantverksskicklighet som det konstnärliga uttryckssättet, vad skiljer egentligen ett abstrakt verk skapat av en professionell konstnär och färgstänk på en canvas?

 

Om detta råder det självklart många olika meningar inom olika skolor men vissa gemensamma nämnare har utkristalliserat sig oftare än andra och kan råda som riktlinjer för den nyfikna konstintressenten. 

Konsekvens
Är konstnären enhetlig och konsekvent, över tid såväl som i det enskilda verket? Om en portfolio är fylld av konstverk i ett spektrum från dåliga till högkvalitativa verk är det ett varningstecken, eventuellt kan konstnären fortfarande antas vara i utvecklingsstadiet. Men om tidigare verk håller en röd tråd är det ett gott tecken. Detsamma gäller för arbetet i den enskilda målningen. Flödet måste vara konsekvent från en sida av målningen till den andra, med planerat och precist utförande.

Färg
Färger som inte samverkar bra tillsammans är ett tydligt tecken på bristande förstående för harmonisering av verket. Självklart kan det vara ett medvetet val av konstnären som ämnar att uttrycka något specifikt med tydliga avvikelser, men då bör de oharmoniska färgkombinationerna vara uppenbara.

 

Textur
För det mesta är kvalitativ abstrakt konst, inom genren måleri, uppbyggd genom flera lager av färg. Oftast består konstverket av en undermålning och dessa skikt skapar tillsammans en tjockare textur i verket som ger en känsla av djup och perspektiv.

Betydelse

All stor konst har någon form av mening bakom sig. Någon typ av känsla, vare sig positiv eller negativ, får kastas på duken för att göra det mer betydelsefullt. Det finns en intension och vilja bakom det som sker på duken. Du känner lätt igen ett abstrakt konstverk som målats slumpmässigt då det saknar personlighet och karaktär.

Komplexitet
När konstnärer färdigställer fler och fler konstverk så växer även deras kunskap och de lär sig förfina tekniker, som syns i deras arbete. I motsats till vad man må tro om abstrakt konst så är teknikerna inom denna konstgenre mycket svåra att efterlikna. Komplexiteten bakom ett abstrakt verk kan vara extremt mångfacetterad men upptäcks inte nödvändigtvis förrän vid en närmare titt.

 

 

Dela på Facebook
Please reload

Please reload

Följ oss
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon