KONST 2 PRESENTERAR

konstaktuellt

KONST UTAN REGLER OCH RAMAR

12.10.2018

I konstnärsporträttet möter vi Helena Mernissi som alltid älskat att måla men följt sin egen väg för att ta sitt konstnärskap framåt.


När/hur bestämde du dig för att bli konstnär?
"Har alltid älskat att måla men jag tror jag bara insåg att jag inte kan leva utan att få skapa, målandet för mig är min egna terapi, min egen tid i en värld där jag mår som bäst. Jag känner total harmoni och min själ laddas med massor av energi och det är så befriande att se färgernas flöde och rörelser så levande och vacker process."

 

Hur ser processen ut när du arbetar med dina verk?
"Oj, haha, jag kan likaväl vara vaken i flera dagar i en process för jag har en vision jag inte kan släppa precis som jag kan ha en tavla jag långsamt bygger upp. Det beror på vilken konst jag skapar, min abstrakta konst inom fluid art, målas i etapper då torktid måste finnas innan nästa lager. Då får jag ha tålamod i några dagar men jag kan inte ha en ateljé för jag måste kunna spontant måla när jag känner min flow och lust, konsten för mig får aldrig bli ett tvång det är min passion och den kan inte schemaläggas. Den finns där dygnet runt att dyka in i för mig så fort lusten faller på, det kan vara mitt i natten eller innan jobbet."

 

Vad är syftet med din konst/vad gör den unik?

"Syftet är att jag är lycklig när jag skapar min konst, sen är jag en sån som vill göra saker utan regler och ramar. Jag har aldrig gått konstskola eller kurser så jag målar mest action painting utan skiss eller plan.Tror min konst är unik för jag har hittat en egen stil och teknik som grundar sig i många års vana att måla med akryl, ink, doodeling, i guld eller silverblad (gilding), slutresultatet är det jag gör nu, en kombination av alla dessa. Jag har inte sett någon annan göra likadant eller liknande konst vilket jag känner är unikt för mig att våga testa olika medium och tekniker till en är något jag älskar. Våga vara dig själv, experimentera och var spontan, var inte som alla andra. Titta inte på andra, kör din grej bara, det är vad jag känner."  

 

Finns det någon konstnär som varit en inspirationskälla eller betytt mycket för dig?
"Alla konstnärer som går emot strömmen och skapar något som ingen sett förut, som vågar skapa ”outside the box”. En konstnär som aldrig slutar älska att skapa fast ingen ser eller trots att ingen tror på dig eller din konst eller blir nekade att ställa ut för dom inte följer strömmen eller trender. Dom är min inspiration – dom som älskar konsten i sig och struntar i vad andra tycker."

 

Var ser du dig själv och ditt konstnärskap om fem år?

"Som en del av mitt liv, som nu, en passion som växer och utvecklas hela tiden. Och att jag håller kvar min inre fria glöd utan att påverkas av motgångar eller framgångar, att den är en del av mig i sin renaste form som den ska vara. Även att dom som har min konst hemma fortfarande efter 5 år vaknar och ler när dom ser min konst för det är vad jag hoppas den gör – ger en bit av min glädje och kärlek jag la i den :D."

 

Namn: Helena Mernissi

Ålder: 47

Bor: Stockholm

Gör helst på fritiden: Målar, lagar mat, film, vänner och familj

Gör helst inte: Alla måsten, hahaha

 

Gå till konstnärssida

 

 

Dela på Facebook
Please reload

Please reload

Följ oss
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon