KONST 2 PRESENTERAR

konstaktuellt

KAMERAN, TEKNIKEN OCH HANTVERKET

15.8.2018

I konstnärsporträttet möter vi Marcel K. Bisdorf som använder såväl polaroidkamera som smartphone innan processen fortsätter i ateljén.


När/hur bestämde du dig för att bli konstnär?
"När jag var 17 läste jag ganska mycket om surrealism och dadaism. Jag var fascinerad av den där kritiska perspektiven på historien. Därför bestämde jag mig att jag vill också använda konsten för att transportera politiska uttryck. Att skaffa något när jag kan se resultaten omedelbart och snabbt är viktig för mig och en annan grund varför jag är konstnär. När jag såg den första äkta van Gogh i Amsterdam museet var det klart: jag skulle vilja blir konstnär även om det är svårt."

 

Hur ser processen ut när du arbetar med dina verk?
"Processen är fortfarande snabbt och intensivt, jag tar omedelbar fotografering med Polaroid-kameror och smartphones, men utvecklar och manipulerar bilden, både för hand och maskin. I ateljén bestämma jag exponering, färggradering, komposition och naturligtvis ämne. Bilderna skrivs ut på papper eller trä för att sträcka och ändra färgerna. Kubisternas och andra typer av konster påverkar i arrangemanget av mina bilder, som kalel i grupper om fyra eller flera. Jag tycker om att fotografera detaljer i ansikten, eller en person vid flera olika tillfällen, ett objektets olika vinklar, eller stegen i en uppgift som utförs. Förutom detta älskar jag att måla med olja eller göra grafik mm, men fokus ligger på fotografering med Polaroid."

 

Vad är syftet med din konst/vad gör den unik?

"Nästan alla människor i vår tid är konstnär / artister och publicerar massor av sina bilder i sociala medier. Men inte alla kan skaffa konst. Konsten måste vara mångfaldig och man måste tänka på vad man vill uttrycka. Annars är den meningslös och värdelös. Den nya tekniska möjligheter som kom upp i 80-talet visade mig att mediet bevisar sig lika formbart och experimentellt som någon annan typ av fotografi. Så använder jag modern teknik men utvecklar, manipulerar och komponerar bilderna för hand. Tidpunkten fångas omedelbart på det sätt som endast teknik kan uppnå men den slutliga estetiken uppnås med tiden. Så ger jag momenten sin mening och värd."  

 

Finns det någon konstnär som varit en inspirationskälla eller betytt mycket för dig?
"Van Gogh var förmodligen en tidig källa, liksom Dali. Fotografiskt älskar jag Warhols Polaroids och verk av Man Ray och David Hockney. Men jag var mest imponerad av fotografierna av den tjeckiska konstnär Jan Saudek, som jag såg i Prag på 1980-talet."

 

Var ser du dig själv och ditt konstnärskap om fem år?

"Jag hoppas att översvämningen av digitala bilder också leder till en uppskattning av unik konst och att min konst ses oftare i originalet (i galleriet eller i museer) än på Internet."

 

Namn: Marcel K. Bisdorf

Ålder: 50

Bor: Acktjära / Bollnäs

Gör helst på fritiden: Jag är biodlare. Jag gillar att fiska och jag tycker om att vara ute i naturen. Att skruva på veteranbilar är en annan hobby.

Gör helst inte: Bungee jumping är inte en av mina favoriter ;)

 

Gå till konstnärssida

 

 

Dela på Facebook
Please reload

Please reload

Följ oss
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon