KONST 2 PRESENTERAR

konstaktuellt

MIXAR GAMMALT MED NYTT

23.7.2018

I konstnärsporträttet möter vi Anne Säwerström som gärna återanvänder material för att skapa sin karakteristiska konst.


När/hur bestämde du dig för att bli konstnär?
"För 10 år sedan började jag måla. Viljan att skapa hade legat och pyrt under många år men jag var inte redo. Idag är skapandet en del av min vardag och ett redskap som jag tar till när orden tar slut."

 

Hur ser processen ut när du arbetar med dina verk?
"Det börjar ofta med något jag hör eller ser - en samhällsfråga, ett citat eller några kloka ord. Att mixa allvar med humor och gammalt med nytt har blivit mitt signum. Jag älskar att tänja på gränser och trotsa traditioner och arbetar gärna med att återanvända material. Med lager på lager av transparenta akrylfärger tillsammans med strukturer av olika material byggs 3-dimensionell KW-konst upp. Ett tidskrävande skapande där mina begränsningar läggs åt sidan."

 

Vad är syftet med din konst/vad gör den unik?

"När jag skapar är budskapet lika viktigt som motivet. Arbetet med varje verk och den process som då sker betyder lika mycket för mig som det färdiga verket."  

 

Finns det någon konstnär som varit en inspirationskälla eller betytt mycket för dig?
"Den finske skulptören Alpo Koivumäkis skapande tilltalar mig. Hans genialiska sätt att mixa det slitna, det råa och det redan använda gör mig lycklig och hans citat: "När jag skapar konst kan jag inte vara feg, även om jag är det i andra saker. Det är bra att ha en modig sida" kunde jag inte sagt bättre själv."

 

Var ser du dig själv och ditt konstnärskap om fem år?

"Det ser jag inte. Jag lever inte för det som kommer att ske om 5 år. Jag arbetar i stunden, att vara mig själv trogen såväl i min konst som i livet är det som är viktigt för mig."

 

Namn: Anne Säwerström

Ålder: 59

Bor: Martstrand och Åre

Gör helst på fritiden: Jag är en rastlös själ som behöver hålla mig i form, klipporna och bergen hjälper mig med det.

Gör helst inte: Går i flock.

 

Gå till konstnärssida

 

 

Dela på Facebook
Please reload

Please reload

Följ oss
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon