KONST 2 PRESENTERAR

konstaktuellt

MED KÄNSLA FÖR FÄRG OCH FORM

I konstnärsporträttet möter vi Caroline Roberts som gärna låter den intuitiva känslan ge ton åt den konstnärliga processen.  


När/hur bestämde du dig för att bli konstnär?
"Jag har tecknat, målat och varit fascinerad av färg och form sen jag var liten. För att kunna fortsätta med det som vuxen, utbildade jag mig till grafisk formgivare och illustratör i USA på Colorado Institute of Art. Att måla mer på allvar började jag med när jag var föräldraledig 2003. Sedan dess har jag delat min tid mellan måleri och min verksamhet inom illustration och grafisk form."

 

Hur ser processen ut när du arbetar med dina verk?
"Jag har ofta en bild i huvudet eller en känsla som jag utgår ifrån. Ibland gör jag en idéskiss eller tittar på bilder för att komma igång men lika ofta går jag rakt på duken med färg. Jag vill behålla en intuitiv känsla när jag målar, annars blir jag lätt illustratören som utför ett uppdrag. Jag jobbar tills färgen och formen ger mig ledtrådar om åt vilket håll målningen går. Ibland stannar jag upp mitt i och gör en ny idéskiss eller skissar på en del av målningen. "

 

Vad är syftet med din konst/vad gör den unik?

"Jag har inget generellt övergripande mål med min konst men oftast strävar jag efter att varje målning ska förmedla något, Det kan vara en tanke, en fundering eller en känsla som jag låter ta form på duken. Jag jobbar inifrån och ut. På så sätt ger jag lite av mig själv i varje målning. Och eftersom varje människa är unik, så upplever både jag och betraktaren något unikt. Ibland låter jag bara färgerna och formerna styra till ett motiv jag tycker om att se på. Dessutom mår jag bra av att måla och teckna. Det är ett primärt behov hos mig."  

 

Finns det någon konstnär som varit en inspirationskälla eller betytt mycket för dig?
"Jag drogs tidigt till Helene Schjerfbeck och Michael Kvium. Uttrycks-fulla ansikten har alltid fascinerat mig. Min största inspirationskänsla är annars människor jag ser och hör, färg och form jag möter, känslor jag känner eller läser om. Vardagen."

 

Var ser du dig själv och ditt konstnärskap om fem år?

"Om fem år gör jag samma som nu. Tänker i bilder och arbetar med bilder. Skillnaden är att jag har arbetat mig fram till en tydlig identitet som konstnär, att jag landat mer i mitt uttryckssätt och kan försörja mig på min konst. Det kostar på att följa sitt hjärta."

 

Namn: Caroline Roberts

Ålder: 56

Bor: Gubbängen

Gör helst på fritiden: Är ute, fikar, läser och tänker.

Gör helst inte: Stressar eller trängs i folksamlingar.

 

Gå till konstnärssida

 

 

Dela på Facebook
Please reload

Please reload

Följ oss
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon