KONST 2 PRESENTERAR

konstaktuellt

DEN GLOBALA KONSTMARKANDEN

23.4.2018

Nyligen släpptes "The Art Market 2018", en årlig sammanställning av den globala konsthandeln, producerad av UBS och Art Basel. Under förra året uppmätte den totala försäljningen av konst till hisnande 63,7 miljarder, en ökning med 16% från föregående år.  


Rapporten i sin helhet är ett omfattande dokument på 347 sidor och innehåller allt från intervjuer med erfarna samlare till statistiska redogörelser för olika segment i branschen. Nedan presenterar vi en sammanställning över några av de intressantaste delarna som är av relevans för såväl konstnären, de olika aktörerna på marknaden och konstköparen.

 

Marknaden är på tillväxt

Uppgången på konstmarknaden förklaras framförallt med en ökad tillgänglighet och en stark världsekonomi. Trots politisk osäkerhet i flera regioner har ekonomin växt, framförallt har antalet förmögna människor ökat och deras konsumtionsmönster ger utslag även i konstbranschen. En undersökning av amerikanska miljonärer och miljardärer visar att 35% av denna grupp gjorde inköp av konst och antikvarier till sina samlingar under föregående år.

Kina tog ytterligare kliv på konstmarknaden i år och stod för 21% av den totala konsumtionen. Det genererar en andraplats bland länder totalt i världen där USA dominerar med 35% av marknaden och där Storbritannien nu ligger trea med 20%.

 

Gallerierna minskar

Trots ökade försäljningssiffror totalt är det långt ifrån alla aktörer på marknaden som gör tillfredsställande resultat. De senaste åren har många mindre och medelstora gallerier haft det tufft då lokalhyrorna har ökat markant, digitaliseringen har öppnat dörren för nya aktörer på marknaden och nya former för hur konst säljs tagit form. Artfacts har analyserat mönster i gallerivärlden sedan 2007 och i år var första gången det stängde fler gallerier än det öppnade. Trenden har varit tydlig sedan 2007 då det öppnade fem nya gallerier för varje som stängde.

Noterbart är dock att försäljningssiffrorna ökade även för gallerier och konsthandlare föregående år men att de stora etablerade aktörerna tar en allt större bit av kakan medan de mindre har svårt att hävda sig i konkurrensen.

 

Konstmässorna breder ut sig

Konstmässor blir ett allt mer tilltalande format för konstköpare och samlare och antalet mässor ökar på varje kontinent för varje år. Gallerister och konsthandlare omsatte totalt 15,5 miljarder dollar i försäljning via mässor förra året vilket var en ökning med 17% jämfört med året innan och totalt sett utgör denna försäljning 46% av deras totala omsättning.

I en undersökning av galleriers beteende visade det sig att ett galleri i snitt deltar vid 5 konstmässor per år. Men trots att det genererar en hög omsättning påvisades att kostnaderna gallerier har för deltagande vid konstmässor har ökat med 15% det senaste året.

 

Klicka här för att läsa mer och ladda ner hela rapporten från Art Basel

 

Klicka här för att läsa mer om vad det innebär att bli presenterad av Konst 2

 

 

Dela på Facebook
Please reload

Please reload

Följ oss
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon