KONST 2 PRESENTERAR

konstaktuellt

BISYSSLAN BLEV HELTIDSJOBB

29.1.2018

I konstnärsporträttet möter vi Karin Holmström som berättar om hur hon slog igenom som konstnär och hur hennes konstnärliga process ser ut.  


När/hur bestämde du dig för att bli konstnär?
"Efter en utställning på Ulfsunda slott hösten 2014. Jag blev överväldigad av responsen, sålde slut inom 10 min. Inte trott det var möjligt, haft konsten som passion och terapi efter min pappas bortgång. En bisyssla parallellt med karriär på stort företag. Den natten kunde jag inte sova, tankarna på högvarv, kunde det gå att leva ett liv i konsten? Ja, efter hårt arbete är jag konstnär på heltid, med nyfikenhet, passion, lust och en ödmjukhet. Jag föreläser om min resa och kreativitet, intervjuad i Sunshinepodden och Stora Peppboken. Visat min konst under 2015-2016 på Malou efter tio. I vår blir det Ulfsunda slott, konstrundan Österlen, Bryssel, London och Hong Kong."

 

Hur ser processen ut när du arbetar med dina verk?
"Samlar intryck från allt jag möter. Egna erfarenheter, berättelser, människor, samtiden. Börjar i en ände, med en tanke, te.x vilda hotade djur då jag månar om dess överlevnad och är fadder för elefanter. Processen kan dock sluta någon helt annan stans. Jag är öppen, färgerna och impulserna styr mig. Tricket är att börja, våga ledas vidare, låta det ta sin tid. En stor del är lyssna in målningen, de hänger in sig under veckor innan jag visar upp dem eller målar vidare."

 

Vad är syftet med din konst/vad gör den unik?

"Syftet är väcka känslor, reflektion men även upplysning kring ett ämne. Det unika med min konst är att du kan se olika saker beroende på hur du tittar. Själv ser jag oftast djur och ansikten. Konsten lämnar element till betraktaren att fortsätta skapa vidare i sitt inre. Mitt skapande handlar både om människan, djur, stadsliv. Väcka frågor och nyfikenhet."  

 

Finns det någon konstnär som varit en inspirationskälla eller betytt mycket för dig?
"Samlingsutställningen av Helene Scherfbjeck (1862–1946) var mindblowing. Hur hon började avbildande till att förenkla. Bland levande konstnär är det Marika Lang och Hanna Ekegren som stöttat och varit inspirationskällor för hur det går att leva ett liv i konsten. Jag inspireras även av tyska konstnären Gerard Richter, att följa sin egen väg och testa olika konstuttryck."

 

Var ser du dig själv och ditt konstnärskap om fem år?

"Jag ser att jag fortsatt utforskar vad det innebär att vara människa, följer min inre övertygelse. Är fri i konsten. Jag arbetar mer utomlands, har en utställning på Manhattan samtidigt som USA har sin första kvinnliga president."

 

Namn: Karin Holmström

Ålder: 40

Bor: Rönninge, söder om Stockholm

Gör helst på fritiden: Leker med familj och vänner, ute i naturen, reser

Gör helst inte: Sorterar tvätt

 

 

Dela på Facebook
Please reload

Please reload

Följ oss
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon