KONST 2 PRESENTERAR

konstaktuellt

NATUREN OCH URBANA MILJÖER MÖTS PÅ DUKEN

12.1.2018

I konstnärsporträttet möter vi Kim Berkhuizen som berättar om uppväxten i konstnärlig familj och hur han hittar inspiration för sitt måleri i såväl naturen som urbana miljöer.  


När/hur bestämde du dig för att bli konstnär?
"Jag har växt upp i en konstnärlig familj där min morfar var konstnär och mamma också väldigt kreativt lagd. Det smittade av sig på mig och mina bröder och vi är alla kreativa på olika sätt. Det började med att jag målade tavlor till mitt egna hem och det är fortfarande utgångspunkten i nästan alla mina verk. Det ska bli något jag vill ha hemma. Jag bestämde mig för att verkligen satsa på konsten för ca fem år sen efter att ha rannsakat mig själv och kommit fram till att det är det som gör mig glad, får mig att må bra och det känns rätt på alla sätt."

 

Hur ser processen ut när du arbetar med dina verk?
"Det varierar lite. Ibland så tar man fram duken och bara kör och ser vart det tar en. Oftast så är det en idé jag har tänkt på ett tag, ibland månader som får mogna i mina tankar innan jag lägger en droppe färg på duken. I processen så brukar lagerna av färg få vila över natten och dagen efter så sätter jag upp tavlan framför mig och tittar, tänker, lyssnar på musik, tittar lite till innan det är dags för nästa lager färg."

 

Vad är syftet med din konst/vad gör den unik?

"Jag målar för att det får mig att må bra, det känns fantastiskt när ett verk är klart och man knappt kan förstå hur det kunde bli så bra. Det är den känslan jag går igång på. Tills man får ångest för att man inte kommer kunna prestera något lika bra igen. Jag har under åren utvecklat ett uttryck som man ganska enkelt kan känna igen om man har sett några av mina tavlor innan. Det är en blandning av inspiration från naturen, speciellt havet och urbana miljöer."  

 

Finns det någon konstnär som varit en inspirationskälla eller betytt mycket för dig?
"Jag tycker om Andy Warhols syn på konst. Det ska vara tillgängligt och man måste inte krångla till det så mycket. Sen jobbar jag ofta med serier, precis som Warhol också gjorde så det är kanske därför jag gillar han. Varje verk i en serie förstärker det andra och det blir mer intressant."

 

Var ser du dig själv och ditt konstnärskap om fem år?

"Om fem år så gör jag mer publika installationer. Jag älskar street art och vill själv vara med och bidra till att det allmänna rummet blir så kul och inspirerande att vara i som möjligt. Har något samarbete inom modeindustrin och har utställningar på spännande platser runt om i världen."

 

Namn: Kim Berkhuizen

Ålder: 37

Bor: Landskrona

Gör helst på fritiden: Dricker öl med vänner

Gör helst inte: Pratar om bolåneräntan

 

 

Dela på Facebook
Please reload

Please reload

Följ oss
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon