KONST 2 PRESENTERAR

konstaktuellt

Airbnb för konstnären

30.12.2017

En del konstnärer har tillgång till fantastiska ateljéer med perfekt ljusinsläpp, stora ytor och allt som kan tänkas nödvändigt för deras konstnärskap. Andra delar gemensamma utrymmen eller hyr en tillfällig lokal för sin utövning. .


De olika behoven och skillnader i förutsättningar gör att många konstnärer ständigt är på jakt efter nya ateljéplatser, framförallt de som ser förändring som en källa till inspiration och utveckling.

 

Någon som verkligen tagit fasta på detta är Ralf Dereisch och Melina Volkmann. De såg potential i att skapa ett upplägg som påminner om Airbnb där konstnärer kunde hyra in sig hos varandra eller nyttja någon annans ateljéplats.

 

Tillsammans grundade de Stusu, som lanserades under 2016. Plattformen gör det möjligt för konstnärer att söka efter ateljéplatser utifrån geografisk utgångspunkt och därefter göra förfrågan om att hyra in sig under längre eller kortare perioder. Det går även att lägga upp sin egen studio, eller del i den, för uthyrning.

 

New York och Berlin har båda över 100 tillgängliga ateljéplatser listade men det går även att hitta lokaler hela vägen från Kanada till Australien. Än så länge (dagens datum 2017.12.28) finns det ingen studio listad i Sverige men däremot i våra grannländer Danmark, Norge och Finland.

 

Grundaren, Dereisch, är själv konstnär och framhåller att fokus ligger vid att hjälpa kollegor över hela världen att underlätta sitt utövande.

 

Läs mer: www.stusu.com

 

 

Dela på Facebook
Please reload

Please reload

Följ oss
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon