KONST 2 PRESENTERAR

konstaktuellt

Konstnären som vill bidra

13.12.2017

Just nu pågår den tionde upplagan av Musikhjälpen, ett samarbete mellan P3 Sveriges Radio, SVT Play och Radiohjälpen, flera konstnärer och kulturpersoner visar ett djupt engagerade för en bättre värld.


Musikhjälpen lyckas varje år, med hjälp av artister och eldsjälar samla in stora belopp som går till de mest behövande på vår jord. Varje år lyfts ett tema och det hålls en insamling för att bidra inom det specifika området. I år går Musikhjälpen av stapeln i Umeå och leds av Farah Abadi, Molly Sandén och Kalle Zackari Wahlström.

 

Årets tema är ”Barn är inte till salu”. Varje minut säljs barn i sexhandeln världen över och det har blivit en stor industri för organiserad brottslighet. Bara i Indien uppger FN att antalet offer är 1,2 miljoner barn årligen. Sexhandeln med barn kan komma till uttryck i olika former, vad som är gemensamt är den vidriga behandlingen barn utsätts för och det förtrycket de lever under. Att identifiera en enskild lösning på situationen är komplext trots att det är en brottslig handling att köpa, sälja eller delta i handel med människor. Bidrag till musikhjälpen och pengar som kommer in via dess auktioner går bland annat till preventivt arbete. Det består i att utbilda barn och unga i sina rättigheter och även ge dem redskap att kunna föra informationen vidare till andra utsatta barn. Det går även till direkt hjälp för barn som är utsatta eller har tagit sig ur sexhandeln och är i behov av en humanitär väg tillbaka till samhället.

 

Varje år engagerar sig flera profiler inom kultursverige för att bidra i olika slags auktioner där pengarna går till Radiohjälpens insamling. Bildkonstnärer är inget undantag, bland annat har Cecilia Björk, som även driver Artyfact Gallery i Båstad, vid flera tillfällen bidragit med några av sina verk för utauktionering. Förra året samlade hon även ihop andra konstnärskollegor för en gemensam satsning till insamlingen för ”Barn i krig har rätt att gå i skola”.

 

I år kommer bland annat konstnären Niclas Sjöström att donera verket ”Håkan Hellström” och så här säger han om sitt beslut att delta i utakutioneringen till förmån för Musikhjälpens insamling: "För mig är det självklart att bidra till insamlingen. Akryl är ett ganska nytt medium för mig och förra året så skänkte jag min första akryltavla föreställande John Lennon. Efter det har jag utforskat akrylen mera och blivit mer säker. Redan i somras bestämde jag mig för att göra en ny tavla till förmån för Musikhjälpen. Valet av Håkan Hellström kändes självklart då det förhoppningsvis kan inbringa mycket pengar till insamlingen."

 

Länken till auktionen: Klicka här

 

 

Namn: Niclas Sjöström

Bor: Norrköping
Ålder: 39

Konstnärssida: www.konst2.se/niclas-sjostrom

Gör helst på fritiden: Målar och klättrar

Gör helst inte: -

 

 

Dela på Facebook
Please reload

Please reload

Följ oss
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon