KONST 2 PRESENTERAR

konstaktuellt

TILLVARON I KONSTEN

27.11.2017

I konstnärsporträttet möter vi Malin Östlund som berättar om hur hon genom sitt konstnärliga skapande hittat sin plats i tillvaron och vad hon vill förmedla med sitt konstnärskap. 


När/hur bestämde du dig för att bli konstnär?
"Drömmen om att bli konstnär har jag haft ända sedan jag var barn. Genom uppväxten fick jag dock alltid veta av både skola och andra vuxna i min närvaro att ”man kan inte leva på att bara vara konstnär”. Jag fortsatte förstås med mitt skapande genom livet ändå. När jag hösten 2009 helt plötsligt stod arbetslös, så bestämde jag mig för att ändå ge mina konstnärsdrömmar en ordentlig chans. Tiden och arbetet som jag efter det har lagt ned på att skapa min plats i tillvaron, är något som jag aldrig har ångrat. Efter snart åtta år så känns det verkligen som en stor vinst att ha kunnat bevisa för både mig själv och andra, att det faktiskt går. Så länge man brinner för det man gör och inte ger upp i första taget."

 

Hur ser processen ut när du arbetar med dina verk?
"Jag följer sällan en skiss när jag skapar mina verk. Jag jobbar helst helt intuitivt. Jag går på ren känsla och börjar oftast med att bara ”kladda” färger på duken tills jag hittar rätta färgkombinationerna och något som tilltalar mig att fortsätta i en viss riktning. Med det arbetssättet så kan tavlan ha hunnit ändra skepnad ett flertal gånger innan den blir klar. Det är en väldigt tidskrävande teknik som kräver tålamod. Vid andra tillfällen när jag behöver arbeta effektivare, så har jag en ide´ om färg och form redan innan jag börjar. Då går arbetet oftast lite fortare, men målningen kan ändå ändras helt och hållet från idé till färdigt resultat. Jag har oftast flera canvasdukar igång samtidigt, jag står sällan och ”stampar” vid samma målning. Om jag kör fast så ställer jag undan den för att ”mogna” ett tag, och fortsätter på nästa istället."

 

Vad är syftet med din konst/vad gör den unik?

"Konsten är mitt absoluta andrum. Jag målar mina tavlor för att jag vill skapa en vackrare och vänligare tillvaro, ungefär som en skyddande bubbla som man kan fly in i och känna trygghet. Jag tycker även om konst som uttrycker mer mörker och kanske visar på allt som inte är så fint och vackert i världen. Men när jag själv skapar, så vill jag bara omfamna betraktaren och sprida värme och glädje."  

 

Finns det någon konstnär som varit en inspirationskälla eller betytt mycket för dig?
"Jag har sedan många år inspirerats mycket av Angela Morgan och hennes fantastiska tavlor. Hon har så mycket färg, glädje och humor i sina tavlor vilket jag tycker mycket om. För några år sedan så gick jag en kurs i ”Intuitive painting” med Flora Bowley. Den kursen gav mig verktyg som jag bär med mig än i dag, att utveckla en mer avslappnad känsla till canvasduken och att inte vara så rädd för att misslyckas. Ibland håller man lite för hårt i penseln och kör fast, för att man är så rädd att ”förstöra” eller får prestationsångest. Det har jag kunnat jobba bort med Floras kurs i bagaget."

 

Var ser du dig själv och ditt konstnärskap om fem år?

"Oj. På stora gallerier i New York! Nä, haha. Det var nog en stor dröm jag hade mest i början. Självklart så skulle det vara kul med fler utställningar och mer uppmärksamhet även i andra delar av världen. Men viktigast för mig är att hela tiden utvecklas, behålla skaparglädjen och bli bättre på det jag gör. Sen kommer tillfällen och framgångar till en när det är meningen att de ska. Min största dröm är att kunna leva ett gott liv med mitt konstnärskap som arbete resten av mitt liv."

 

Namn: Malin Östlund

Ålder: 45

Bor: Skellefteå

Gör helst på fritiden: Myser med mina barn

Gör helst inte: Städar

 

 

Dela på Facebook
Please reload

Please reload

Följ oss
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon