KONST 2 PRESENTERAR

konstaktuellt

Vad säger konstnären 2017?

13.11.2017

Digitaliseringen har förändrat spelreglerna i konstbranschen och onlineförsäljning an konst ökar dramatiskt varje år. Men hur upplever konstnären denna förändring, vi intervjuade Sara Rosengren som varit med på Konst 2 sedan lanseringen i våras.


Du har själv gjort flertalet utställningar under din konstnärskarriär men hur känns det att visa upp och sälja dina konstverk online?  
"Perioderna mellan utställningar har ibland kunnat kännas ekonomiskt stressande. Målningarna ”försvinner” ner i källaren i väntan på nästa utställning eller på att någon minns dem och tar sig tid att kontakta mig. Med Konst 2 och andra forum för att visa konst online, har jag hela tiden en pågående utställning där konstköpare kan påminnas om mig. Jag når naturligtvis dessutom en geografiskt mycket bredare publik. Det finns även en tillfredsställelse i att mina målningar blir sedda av många, innan de säljs. Jag målar ju främst för att få visa och berätta med bilder och tidigare kunde jag känna en viss sorg om målningen gick för fort från mina händer till kund."

 

Är det bara positivt med den ökade möjligheten till synbarhet genom digitala plattformar och sociala medier eller ser du någon baksida?
"I nuläget får jag höra från flera håll att jag måste börja med hashtags på bilder jag lägger upp på Instagram för att få fler följare, (jag har ganska få, men en väldigt fin skara som jag känner att jag vill underhålla med bilder). Men jag oroar mig över att jakten på följare och likes skulle börja betyda för mycket för mig. Jag tror att det finns mycket tom bekräftelse i tusen anonyma likes som inte leder någon vart, som att äta godis när man är ledsen. Eller så är det bara lathet som gör att jag använder en sådan sliten ursäkt för att inte få tummarna loss och börja jaga följare (som jag såklart förstår syftet med att ha)."

 

Vad har det inneburit för dig att vara med på Konst 2?
"Jag har fått några målningar sålda samt blivit kontaktad av ett spännande konstprojekt som hittat mig på Konst 2 när jag var månadens konstnär. Jag har hittat andra konstnärskap via Konst 2 som är fantastiska och som ger mig inspiration och målarglädje."

 

Slutligen, var ser du dig själv och ditt konstnärskap om fem år?

"Jag jobbar numera heltid med att måla och min dröm är att kunna fortsätta med det. Tidigare jobbade jag i flera år med att odla och bygga upp park och stadsträd på friland och innan dess pluggade jag bland annat till bibliotekarie. Dvs jag har letat runt en del efter vad jag helst försörjer mig med, men inget får mig att må så bra som jag gör när jag målar. Jag får kontakt med hela mig själv, från när jag var fem år till mig själv som gammal i framtiden. Mina målningar ger mig ständigt nya, för mig värdefulla möten med människor. Jag är inte alltid så bra på att uttrycka mig i ord, (jag önskar att jag kunde skriva poesi till exempel), men med bilderna kan jag kommunicera ordlöst. När jag känner mig tryggare ekonomiskt, så har jag större och mer tidskrävande projekt planerade sedan lång tid tillbaka som jag vill kunna genomföra tillsammans med andra konstnärskollegor. Jag har många drömmar, men allt har sin tid."

 

 

Namn: Sara Rosengren

Bor: Malmö

Konstnärssida: www.konst2.se/sara-rosengren

Gör helst på fritiden: Dagdrömmer

Gör helst inte: Avbryter en dagdröm som utvecklats till en riktig thriller

 

 

Dela på Facebook
Please reload

Please reload

Följ oss
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon