KONST 2 PRESENTERAR

konstaktuellt

KONSTNÄREN OCH GALLERISTEN

29.7.2017

Undrar du över hur det kommer sig att just den konsten du fått upp ögonen för hänger på just det galleriet? Hur ser egentligen relationen ut mellan gallerist och konstnär och vad krävs det för att ett galleri ska ta sig an konstnären?

 

Att få till stånd en lyckad utställning kräver mycket mer än ömsesidigt intresse mellan två fristående parter där konstnären bidrar med konstverken och galleristen med sin utställningsyta, marknadsföringskanaler och kontaktnät. Konstnären och galleristen behöver skapa en ömsesidigt gynnande affärsrelation, ett sorts partnerskap, med förhoppning om att detta förhållande kommer att ha en seriös påverkan på konstnärens karriär och kan ge båda parter ekonomisk avkastning. Gallerier kan ha både kortsiktiga och långsiktiga intentioner med en specifik konstnär. Men vad är det egentligen gallerister letar efter i en ny konstnär?

 

Det handlar om ett helhetsperspektiv, inte bara vad konstnären har i sin aktuella portfolio, utan hur prognosen och utvecklingsmöjligheterna ser ut. Vid ett långsiktigt samarbete bedömer galleristen i synnerhet potential för tillväxt och utveckling i framtiden. De är medvetna om att utbetalningen inte alltid är omedelbar, och att om de ska investera pengar, tid, publicitet och väggutrymme åt en viss konstnär vill de åtminstone se en tydlig vision om konstnärskapet utifrån såväl kvalitet som marknadsmöjligheter. Med andra ord söker de efter ett tecken på att konstnären är seriös med sin konst och har en långsiktig intention.

 

Nog om planering och engagemang. Låt oss prata affärer. Enkelt uttryckt föredrar gallerier konstnärer som har en viss kunskap om branschen och ännu viktigare, en uppskattning av vad ett framgångsrikt affärssamarbete innebär och hur det kan växa över tiden. Eller om du är tidigt i din karriär, så förväntas du uttrycka en vilja av att lära dig mer. Gallerister kan se förbi de ekonomiska omständigheterna för den första utställningen om de tror på ett långsiktigt givande partnerskap. Optimalt föredrar de att representera konstnärer som de potentiellt kan arbeta med i åratal eller till och med årtionden framöver. Precis som andra affärsverksamheter har de återkommande kunder med särskilda förväntningar. De värdesätter konstnärer som förstår sin roll i partnerskapet och som inser att båda parter måste samarbeta och utvecklas tillsamman, även i tider av svårigheter eller motgångar, för att maximera resultat.

 

Konstnärens erfarenhet räknas naturligtvis in när det gäller en utställning hos ett mer etablerat galleri. De mest etablerade gallerierna visar nästan uteslutande konstnärer med långa CV:n och utställningslistor och tar sig gärna tid att se över tidigare försäljningshistorik.

 

Som konstköpare, vare sig du är novis eller mer erfaren, kan du räkna med att du är i trygga händer hos etablerade gallerier. Galleristen gör omfattande analyser över vilka konstnär denna vill representera och ställa ut. Det är galleristen jobb att förstå ett konstverks marknadsvärde vilket i sin tur leder till att kunden ”får det den betalar för”.

Dela på Facebook
Please reload

Please reload

Följ oss
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon