KONST 2 PRESENTERAR

konstaktuellt

VARDAGEN BLIR TILL KONSTVERK

19.7.2017

I konstnärsporträttet möter vi Frida Johansson som berättar utförligt om sin konst och vad som driver henne i sitt konstnärskap. 


När/hur bestämde du dig för att bli konstnär?
"På frågan "vad vill du bli när du blir stor" i skolan svarade jag konstnär eller florist. Jag började på en konstskola redan när jag var 7 år. Så det har funnits med mig så länge jag kan minnas, även om det tog lång tid innan jag själv kallade mig konstnär. Det var ett så laddat och betydande ord för mig."

 

Hur ser processen ut när du arbetar med dina verk?
"Det börjar i ett behov jag har av att uttrycka mig i bild. Måleriet blir en bearbetning av händelser. Mycket utgår ifrån min vardag och en bild leder vidare till nästa. Jag använder kameran och fotografi som skissverktyg för att sedan jobba vidare med motiven i måleri. Ofta har jag många verk på gång samtidigt. Jag behöver växla emellan dem för att behålla energin."

 

Vad är syftet med din konst/vad gör den unik?

"Genom konsten undersöker jag vardagen och uppmärksammar betraktaren på olika mönster i samhället, synliggöra vår samtid ur mitt perspektiv. Mina verk är bitar av berättelser. De blev en gång beskrivna som socialrealistisk naivism, en kombination som jag fastnade för."  

 

Finns det någon konstnär som varit en inspirationskälla eller betytt mycket för dig?
"Frida Kahlo! Hur hon gestaltar sitt livsöde i sina målningar och hennes styrka. Också Eva Göransson-Appelqvist, min första lärare inom konst, som visade mig impressionisterna och hur man kan se så mycket mer bara man tittar noga."

 

Var ser du dig själv och ditt konstnärskap om fem år?

"Förhoppningsvis rullar livet på som nu, med utställningar och vistelsestipendier. Jag drömmer om en stor ateljé med utsikt mot havet. Om fem år kanske jag har lyckats bygga den."

 

Namn: Frida Johansson

Ålder: 29

Bor: Stockholm

Gör helst på fritiden: Picknickar med familj och vänner, dansar, reser, inspireras på museer och gallerier.

Gör helst inte: Kollar på skräckfilm, jag blir för rädd.

 

 

Dela på Facebook
Please reload

Please reload

Följ oss
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon