KONST 2 PRESENTERAR

konstaktuellt

LEVER SIN BARNDOMSDRÖM

26.6.2017

I konstnärsporträttet möter vi Hanna Ekegren som berättar utförligt om sin konst och vad som driver henne i sitt konstnärskap. 


När/hur bestämde du dig för att bli konstnär?
"Det är faktiskt en dröm från tidig barndom som gått i uppfyllelse!"

 

Hur ser processen ut när du arbetar med dina verk?
"Det beror lite på…Om det är en beställning bollar jag med kunden (företag eller privatperson) innan jag låter mitt manér, känslor och tankar tolka den information jag fått. Eftersom friheten till viss mån blir mindre vid uppdrag är jag ganska selektiv eftersom jag njuter mer av att måla fritt. Är det måleri enbart för min egen skull så brukar jag resa inåt, släppa taget om verkligheten och bara följa intuitionen. Jag älskar att utforska hur färger och nyanser samspelar eller bryter av mot varandra. Låter kanske nördigt men det är så himla spännande!"

 

Vad är syftet med din konst/vad gör den unik?

"Syftet är primärt att jag måste måla för att må bra, för att leva fullt ut. Måleriet är mitt syre. Sedan är det så att jag försöker förmedla energi, tröst, trygghet, glädje, lite vemod och fler känslor därtill genom måleriet. Att känna hur jag når fram till en ofta helt främmande människa genom mitt uttryck är en gåva som inte kan kläs i ord. Jag har många stamkunder, flera av dem har ett förvånansvärt stort antal målningar av mig i sina och jag tolkar det som att målningarna adderar något till hemmet som är väldigt positivt. Dessutom är det viktigt för mig att försöka nå ut med allas rätt att vara den unika människa vi alla är födda att vara, oavsett etnicitet, sexuell läggning, religion o.s.v. Jag gillar olika."  

 

Finns det någon konstnär som varit en inspirationskälla eller betytt mycket för dig?
"Ja…det verkar som om många tolkar det som att Picasso är en av mina förebilder. Måste bero på att jag delar upp ansiktena, för jag hittar inget annat som tyder på detta, vare sig färg- eller formmässigt. Han är så klart en stjärna, men inte den stjärna som lyser starkast på min himmel. Jag älskar Gustav Klimt, Mark Rothko, Claude Monet, Andy Warhol. En massa gubbar ser jag… sedan finns det flera samtidskonstnärer jag uppskattar mycket, fotograferna Sandra Freij, Daniel Wester för att nämna några."

 

Var ser du dig själv och ditt konstnärskap om fem år?

Jag har kommit än närmre kärnan. Vad det nu är, det är det jag håller på att utforska! Just nu är jag på en plats i mitt konstnärskap där jag trivs väldigt bra. Jag sållar efter resans gång bland arbetsuppgifter och hoppas landa i att jag en dag enbart målar. Kanske har någon som hjälper mig med det administrativa.

 

Namn: Hanna Ekegren

Ålder: 43

Bor: Göteborg

Gör helst på fritiden: Är med familj och vänner. Reser. Lyssnar på musik. Målar….

Gör helst inte: Städar och lagar mat.

 

 

Dela på Facebook
Please reload

Please reload

Följ oss
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon