KONST 2 PRESENTERAR

konstaktuellt

INTRESSET FÖR ORIGINALKONST VÄXER

30.5.2017

Intresset för originalkonstverk växer lavinartad. Detta visar flera rapporter från inredningsdesigners, inredningsmagasin och trendspanare. Det ska vara unikt och personligt för att dagens konstverk ens ska kunna kittla våra smaklökar.

 

Tidigare har stora kedjor och hemsidor haft ett fokus på volym i sina produktkataloger. Tyngdpunkten har legat vid att sälja massproduktioner av kända konstverk eller från mindre kända konstnärer, vars verk tryckts upp i miljontals exemplar. Denna affischmani som pågått det senaste decenniet håller nu på att avta kraftigt till förmån för originalkonst. Detta märks inte minst hos olika trendsättare som förutspår hur den nya konsttrenden redan börjat sätta spår i heminredningen.

Hemnet utser oljemålningen som årets “inredningsgrej”, livsstilsmagasinet Femina instämmer med påståendet och menar att en “annorlunda tavla kan verkligen lyfta sovrummet” i sin trendrapport för våren, 2017. Hemsidan inredningshjalpen.com förutspår även originalkonsten som årets största “vill ha”-produkt och fortsätter med: “Tavelväggarna med många små posters eller prints ersätts med en rejäl målning eller fotokonst som endast finns i begränsad upplaga eller som är unik i sitt slag.”

 

Alla dessa trendspanare kan inte ha fel när vi dessutom i mainstream media ser tv-program som “Konstnärsdrömmen”, “Kulturfrågan Kontrapunkt” och även på bio där serien “Konst på Bio” lanserats under 2016-2017, där vi fått följa den Brittiska dokumentärfilmaren Phil Grabskys porträtt av kända konstnärer på biografer runt om i Sverige.

Alla dessa tecken på det ökade intresset för originalkonst pekar på att människors nyfikenhet och intresse växer otroligt just nu. För att kunna skapa ett intresse för en så pass unik och svårtillgänglig sfär som konstvärlden, så krävs det en viss utbildning för att kunna kittla människors intressen. Tack vare den ökade närvaron av konst i medier så fylls denna utbildningskvot som sedan medför en ökad nytillförsel och intresse för konst som leder till ökade försäljningssiffror inom konstbranschen.

 

 

Dela på Facebook
Please reload

Please reload

Följ oss
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon